esmaspäev, mai 02, 2011

Koninginnedag ehk kuningannapäev


Samal ajal kui Eestis tähistavad inimesed 30. aprillil volbripäeva, tähistavad hollandlased kuningannapäeva. Selle päeva nimetus tuleb sellest, et eelmise kuninganna sünnipäev oli 30. aprillil. Praeguse kuninganna sünnipäev on tegelikult küll jaanuaris, aga et inimesed on selle peopäevaga harjunud, siis ei muudetud pidustuste päeva.

Kuningannapäev on selline päev, kus kõik riigiasutused on kinni ja linnas käib tõeline möll. Kuningannal endal küll vaba päeva ei ole, sest sel päeval käib ta kahes erinevas linnas inimesi tervitamas ja vaatamas nende ettevalmistatud kultuuriprogrammi.

Et see oli minu esimene kuningannapäev, siis mu sõber arvas, et peaksime kindlasti linna minema (kuigi talle endale see väga ei meeldi, sest inimesed on kõik purjus, urineerivad ja oksendavad tänavatel ja ega see just väga meeldiv pilt ei ole). No ja nii me läksimegi linna.

Tänavatel müüsid inimesed asju, mida neil endil enam vaja ei ole: riideid, raamatuid, mänguasju ja muid erinevaid jupstükke. Mõni pood oli ka tänavale oma letid püsti pannud
(kuningannapäeval ei pea müügi pealt makse maksma) ja nii sain endale pikendusjuhtme, kuhu võin lausa kuus pistikut sisse panna - ja see maksis vaid 3.50.

Igal pool olid DJ-d ja tantsivad inimesed.. samuti sai süüa-juua osta pea iga paari meetri tagant. Me käisime selle päeva jooksul kolm korda söömas. Ja jõime ikka ka. Tavaliselt, kui joome härraga midagi alkohoolset, siis on selleks konjak. Otsustasime, et ostame endale pudeli, aga alkoholipoed olid kinni, seega pidime minema ööpoodi, kus saime oma pudeli eest maksta kümme euri enam kui tavaliselt (tavaliselt on me pudel Remy't 29.90, seekord saime maksta 39.90 - limpsisime oma konjakit, endal euromüntide maitse suus).. aga noh, sellest pudelist jätkub veel üheks ürituseks ja klaasi hind on ikkagi odavam kui osta kuskilt
baarist või klubist (mida tavaliselt oleme teinud, kui väljas oleme käind).

Kanalitel käis ka kõva möll, inimesed sõitsid paatidega ringi ja igast paadist kostis muusika. Tänavad olid kaunistatud oranžide kaunistustega ja ka inimesed kandsid oranže riideid. Meiegi ostsime omale peoprillid, et tunda end ikka tõeliste kuningannapäevalistena. Tantsisime nagu hullud ja käisime linna peal ringi... naeratused kõrvuni.

Õhtul tulime koju, enne ostsime endale ühest restoranist veel takeaway kaasa ja kuulasime muusikat ja tantsisime oma toas. Oeh. Temaga koos on nii hea!

Kommentaare ei ole: